Hva vi gjør


Foreningen for levende historie hjelper produksjoner som film, TV, teater, historiske spill, undervisningsopplegg og rollespill til å skape en korrekt framstilling av historiske hendelser. Vi kan bidra med research og hjelp til planlegging i forkant, og under framføringen kan vi stå for kostymer, rekvisitter (inkludert våpen og kjøretøy) samt pyrotekniske effekter (eksplosjoner).

Vi ble stiftet i 1997 og vår hovedaktivitet var da historieformidling ved bruk av levende rollespill (laiv). Med spillene 1944 og 1942 - Noen å stole på? ønsket vi å bidra til hjelpe deltakerne til å forså hvordan det var å leve i Norge under krigen ved å la dem føle matmangelen, undertrykkelsen og usikkerheten på kroppen.
Rollespillet 1942 hadde 125 deltagere og foregikk på Herdla i 2000. Halve øya var i bruk, med 5 hus, en tysk brakkeleir og en fiskebåt, alt tidsriktig innredet og utstyrt.
"1942 - noen å stole på er uten tvil den sterkeste, vondeste, mest brutale og tankevekkende laiven jeg noensinne har vært på. Og det er faktisk positivt ment."

"Vet nok ikke helt hva det var jeg var med på i forrige uke. Sitter i hvert fall igjen med følelsen av å ha opplevd hvordan det var under 2. Verdenskrig i en liten bygd på vestlandet."

"Før var jeg en krigsromantiker. Nå er jeg ikke det lenger."
Utdrag av reaksjoner til noen av deltakerne på 1942 - Noen å stole på?


Vi har også jenvlig bidratt til andre prosjekter. Vi har levert historiske kostymer til skoler og museer, og også arrangert rollespill for en ungdomsskole som ville gi elevene en dypere forståelse for 2. verdenskrig i området. Her tok vi utgangspunkt i elvenes alder og forutsetninger og ga dem en dags spill hvor de ble satt rett inn i krigens virkelighet.

Lærer Kjersti Røe ved Runni ungdomsskole om rollespillet for hennes elever.
"Tusen takk for et kjempekick!!! Det var så morsomt at det gikk så bra og at samarbeidet mellom dere og meg gikk så godt. Jeg mener absolutt at skolens pedagogiske krav er blitt ivaretatt uten å ta fra elevene opplevelsen, kreativiteten og spillet. Grunnen til at dette fungerte så godt er jo at dere har så lang erfaring som dere har."

Siden starten har vi også lånt og leiet ut historiske kostymer til TV, film, rollespill og teater. Denne virksomheten drives non-profit, og gjøres først og fremst for å bidra til å nå foreningens mål -- å levendegjøre historie. Vi har levert til NRK, Max Manus, Død Snø, Point of Peace og mange andre, mindre arrangementer. Vi har bygget opp et forholdsvis stort kostymelager med vekt på uniformer fra 2. verdenskrig. Med dette har vi fått god kompetanse på bruk av uniformer som kostymer, og vi har også utvidet med en del rekvisitter som hører til.
De unike uniformene til "Hirdens bedriftsvern" fra innspillingen til "Max Manus". Disse var spesielt nevnt i boken, men måtte researches og merker spesiallages, da de ikke finnes tilgjengelig fra andre steder. (Trykk på bildet for stor utgave)